Federico Monti: Framed Forest Pavilion

Federico Monti

Instagram: @fedemons

Location: New York

Title: Framed Forest Pavillon

Framed Forest is a multifunctional pavilion and exhibition center that aims to create and strengthen the relation among water, nature and the built environment within the city of New York. The proposed location is the east shore of The Lake, in an area surrounded by a dense forest next to the Bow Bridge.

Each floor of the three-story pavilion is rotated differently according to the same axis. The building is characterised by wide glass facades that look on the park and the city. Each opening overlooks different sides of the surrounding landscape and from each of them it is never possible to see any other part of the building. Framed Forest is a 360-degree belvedere of Central Park and the city.

The cladding of the structure is based on the metaphor of Framed Forest and it is modelled after the trunks and branches of trees. Their structure and natural constructional logic has been the inspiration for the facade design. The density of the cladding increases with the sequence of floors, like the density of branches thicken with the growth of the tree. This variation enables the pavilion to be a visual extension of the luxuriant woodland of Central Park rather than an obstacle to the natural surroundings. 

The succession of lights and shadows, transparency and opacity creates an interior that merges with the natural context. A fairly simple palette of materials and colours gives a consistent and unified ambiance throughout the building. This gives users the feeling of being surrounded by woods rather than being enclosed in a building. 

The cladding and the interiors of the pavilion are designed to give an effect of walking in a forest and of being in a wide and natural landscape and not merely to be looking at it. The perimeter walls are not conceived as a boundary but rather as a membrane that allows communication between the built interior and the exterior environment. In addition, interior panoramic views are alternated with terraces where people can have more direct contact with the outside environment. 

The ground floor is more glazed and permeable and accommodates the most public component of the pavilion - a food market and a cafe overhanging the water. The space becomes increasingly shaded on the upper floors. A workshop and co-working area are located on the first floor while an exhibition and fashion show area occupy the second floor.